lördag 6 december 2014

Ernst goda julbröd som mix

Nu i december är det många som funderar på julklappar och gåvor. En lite annorlunda gå bort-present är en mix på burk, så vill man satsa på något annat än konfektasken eller blomman är det här en ide.
Den kan ju även fungera som en inredningsdetalj tills den används.

I burken finns en mix på ett annat bröd
Blanda i en glasburk (ca 1 l):

3,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1 tsk salt
1 tsk matsoda
1 dl russin
1 dl strimlade aprikoser
1 dl hasselnötter

Skriv på kortet

Tillsätt 1 dl sirap och 5 dl naturell yoghurt eller surmjölk och blanda väl.

Grädda i en avlång brödform som är klädd med bakplåtspapper eller smord och bröad med solrosfrön eller pumpafrön. Grädda i nedre delen av ugnen ~80 minuter i 175 grader.

Skriv gärna också vilka ingredienser som finns i burken!


Man kan använda sitt eget favoritrecept på bakpulver- eller sodabröd. Här hittar ni en mix som jag själv komponerat ihop.

måndag 1 december 2014

Pepparkakor

Hej! Nu är mörka november över och vi har gått in i december och advent. I helgen kom adventsljusstaken och stjärnan fram, några små granar och lite blåbärsris fick också komma in som prydnad. Och NU har jag fixat glögg av kråkbärssaft (det går bra att byta ut saften till någon annan men det kan behöva spädas med mera vatten sen) och bakat lite pepparkakor. Då är jag redo för (o)väntat besök.

Pepparkaksreceptet har jag fått att en kollega och det blir goda pepparkakor!

Pepparkakor 

3 dl sirap
4,5 dl socker
500 g smör
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen pomeransskal
0,5 msk soda
2 ägg
1 kg grovt vetemjöl

Sjud upp sirap, socker, margarin och kryddorna (nejlika, kanel, ingefära och pomeransskal). Tillsätt sodan och vispa degen tills den svalnat - då får du porösa kakor. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite till. Rör ner vetemjölet. Låt degen stå svalt över natten.

Baka ut tunna pepparkakor och grädda i 210 grader ~ 6 minut.



onsdag 26 november 2014

Morotssoppa

Jag drömmer mig bort till varmare och ljusare årstider med denna underbart solgula och lena soppa.

Morotssoppa

1 stor gul lök
1 kg morötter
1 msk olja
6 dl vatten
1 buljongtärning
100 g färskost, smaksatt om man vill
1 dl mjölk eller grädde
Salt
Peppar
Persilja

Skala och grovhacka löken och skala och skär moroten i slantar. Hetta upp oljan i kastrullen och fräs löken. Tillsätt morötterna, vattnet och buljongtärningen. Låt allt koka tills morötterna är mjuka. Mixa allt till en slät soppa (ta ev bort lite av spadet först så att soppan inte blir för tunn). Rör ner färskosten och mjölken (eller grädden). Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja.

lördag 22 november 2014

Rödbetsgratäng

Rödbeta hör ihop med mina jultraditioner. Först och främst i rosollen förstås. Men på senare år har rödbetan smugit in i andra varianter på julbordet. Den här ljuvligt goda gratängen med mögelost har numera en stående plats bland de andra lådorna.


Rödbetsgratäng (2 x 0,5 liters lådor)

500 g rödbetor, kokta 1. Skala och grovriv rödbetorna och löken
1/2 lök 2. Blanda alla ingredienser i en skål
1 dl grädde 3. Smaka av
1/2 tsk salt 4. Grädda i 200 grader i ca 1 timme
2 krm svartpeppar
80 g auraost eller riven ost

söndag 9 november 2014

Hallonsmoothie

Ibland vill man äta samma frukost varje dag och ibland vill man ha lite variation. Jag brukar alltid ha ett paket naturell yoghurt eller surmjölk i kylskåpet för att kunna svänga ihop en god smoothie på morgonkvisten. Det bästa med smoothies är att man kan variera sig och byta ut eller lägga till ingredienser.


Hallonsmoothie

1 dl hallon
1/4 banan
1/2 tsk malen kanel
3/4 dl naturell yoghurt
3/4 dl mjölk

Mixa och häll upp i ett glas.

lördag 18 oktober 2014

Tranbär med kolasås

Jag haft höstlov i några dagar och idag blev det en tur till skogen! Det har blivit en tradition att jag plockar tranbär på höstlovet och nog är det rofyllt! Idag var det mulet men rätt varmt, fast nog frös jag om fingrarna innan burkarna var fyllda.

Nu är bären i frysen och det känns bra att veta att jag kan fixa ihop en kolapaj med tranbär, lite tranbärsparfait eller bara servera bären med en enkel kolasås i vinter när andan faller på.

Lägg lite tranbär i en serveringsskål
och ringla över varm kolasås.

Kolasås

2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
50g smör

Koka upp grädde, strösocker, farinsocker, sirap och smör.
Låt allt koka sakta under omrörning i ca 10 minuter.



söndag 12 oktober 2014

Äppelchips

Egna hälsosamma chips att mumsa på!


Skiva äppel tunt (osthyvel använder jag).
Doppa äppelskivorna i vatten (3 dl) med lite salt (2 krm) och citronsaft (1 msk) i.
Rada äppelskivorna på en plåt och låt dem torka 3-4 timmar i 80 graders varm ugn. Låt ugnsluckan vara på glänt för att släppa ut värmen.