söndag 1 september 2013

Örtsalt


Det växer örter, squash, purjolök, tomat och chili i min trädgård. Komplettera med vitlök, paprika, salt och pepparrot så blir det ett härligt örtsalt. Förvara örtsaltet i en glasbruk med lock och känn en doft av sommar sen när du strör lite örtsalt över maten.


Örtsalt

2 l färska örter (persilja, libbsticka, basilika, oregano, timjan, gräslök, rosmarin, citronmeliss...)
2 msk finmalt havssalt
1/2 squash
2 tomater
1/2 purjolök
2 klyftor vitlök
1/2-1 röd chilifrukt
1/2 röd paprika
2 cm pepparrot

Hacka örterna grovt. Anda och skär upp grönsakerna. Mixa allt i en matberedare tills allt är finfördelat (det blir som en lös gröt). Bred ut "den gröna gröten" på en plåt och torka på svag värme (40 grader) med luckan på glänt. Mixa allt till ett pulver sen när gröten har torkat helt (det tar nog många timmar att torka).

2 kommentarer:

  1. De senaste dagarna har vi kryddat maten vi ätit med ditt örtsalt! På stekt ägg är det också en riktig höjdare!
    Blir väldig sugen att testa flera av de recept du har, speciellt tomatsåsen!
    Kakan du bjöd på vid bagastugon, var det chokladkakan du har recept på här?
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra om örtsaltet kommer till användning! Tomatsåsen kan också rekommenderas, den är supergod!

      Jag hade med några bitar skärtorsdagskaka och den är publicerad i maj här på bloggen. Passar bra att förbereda och räcker till många :)

      Radera