fredag 20 december 2013

Kryddiga nötter

Nötter och mandlar är goda att äta som sådana. 
Men vill man piffa till dem lite så kan de bli hotta och helt underbart goda.

Söta och kryddiga nötter

 1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
3/4 dl socker
2 tsk salt 
2 äggvitor
2,5 dl chasewnötter
2,5 dl hel skalad mandel

Blanda kryddorna med salt och socker. 
Vispa äggvitorn lätt och rör ner kryddorna.
Tillsätt nötter och mandel och rör om så att de täcks av äggvitesmeten.
Sprid ut nötterna på en långpanna.
Rosta i 200 graders varm ugn i ca 15-20 minuter. 
Rör om då och då.
Låt svalna.



onsdag 18 december 2013

Sillabröd

Sillabrödet är ett härligt mjukt fylligt och gott formbröd som är lätt att baka. Receptet kommer från min absoluta favoritreceptbok när det gäller bröd: Bröd från Brunkebergs bageri skriven av Heléne Johansson. Brödet skall göras i två steg och jäsa rätt länge, så boka in baket så att tiden räcker till. Den långa jästiden bidrar till att smaken i brödet utvecklas. Bröden går bra att frysa också.



Sillabrödet (3 formbröd)

Skållning                        Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll på det het kaffet, rör om
90 g linfrön                     om ordentligt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur och kallna.
300 g fint rågmjöl           Skållningen håller tre dagar i kylskåpet om man vill förbereda den.
12 g kummin
450 g hett kaffe

Degen                            Blanda skållningen med vattnet, rågmjölet och jästen och arbeta degen i
Skållningen                    hushållsassistententen i 10 minuter (dubbelt upp om du gör det för hand)
450 g vatten                   Låt degen jäsa övertäckt i en timme.
375 g fint rågmjöl
45 g jäst                         Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen 10 minuter i hushålls-
675 g vetemjöl               assistenten (dubbelt upp för hand). Låt degen jäsa i en timme till.
150 g mörk sirap
187 g farinsocker           Fördela degen i tre bakplåtspappersklädda brödformar ( ca 1,5 l). Släta till
37 g havssalt                  utan med en sked som du doppar i kallt vatten (då fastnar inte degen). Låt
                                       jäsa 1,5-2 timmar i rumstemperatur.

                                      Grädda bröden i ca en timme i 180 grader (innertemperatur ca 96 grader).
                                      Stjälp upp bröden och låt dem jäsa på ett galler. Låt sillbröden stå över natten    
                                      för att mogna lite.


måndag 16 december 2013

Ballerinakakor

Jag köpte ett litet kit för småkakor från Claes Ohlson i början av månaden som jag tänkte leka lite med. Efter att ha sett ett recept på hemmagjorda ballerinakakor så var det avgjort. Ballerinakakorna skulle testas! I och med att det är flera steg i processen så skall man ha tålamod. Fina kakor blev det!

Ballerinakakor

Mördeg
200 g smör
0,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1,5 msk kakao

Fyllning
100 g nougat
100 g mörk choklad

Blanda smör och socker. Tillsätt äggulan och mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar och arbeta in kakaon i den ena delen. Låt mördegarna stå kallt en halv timme.

Kavla ut degarna på mjölat bord och ta ut rundlar (på de ljusa kakorna ska man också ta ut ett hål i mitten av kakorna). Grädda i 180 grader, 10-13 minuter. Låt kakorna svalna.

Smält nougat och choklad tillsammans i vattenbad och bred eller spritsa fyllningen på de bruna bottnarna och lägg på en ljus botten. Låt ballerinakakorna stelna i kylskåpet men förvara dem sen i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.

lördag 14 december 2013

Pepparkakor

När pepparkaksdoften söker sig från köket så vet man att julen är nära. Jag brukar alltid röra ihop en stor sats pepparkaksdeg och så delar jag med mig antingen av degen eller av färdiggräddade pepparkakor. Det här receptet fick jag fått av en kollega för några år sen. Degen är lätt att baka ut och jag brukar kavla ut degen tunt för att få pepparkakorna som jag vill ha dem.

Pepparkakor

Sjud upp i en kastrull:
3 dl sirap
3 kkp socker
500 g smör
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk pomeransskal

Flytta degen till en assistent (eller rör degen med elvisp. Tillsätt 1/2 msk matskola och vispa eller rör degen tills den svalnat. Detta ger porösa kakor.

Vispa i 2 ägg.

Arbeta till sist in 1 kg grovt vetemjöl.

Låt degen stå svalt över natten.
Kavla ut härligt tunna pepparkakor och grädda i 200 grader, 6-10 minuter.




I år blev några pepparkakor dekoration i granen och några blev härliga tomtar. Resten väntar glatt i sina burkar.



torsdag 12 december 2013

Säljägarens limpa

En härligt mustig, mörk och lite söt limpa som hör till vid jul. Det gäller att planera in limpbakandet för den tar hela dagen på sig. Men man får nog pyssla med annat också, för den sköter sig själv ganska långt.

Säljägarens limpa

50 g jäst
5 dl kaffe
1 l vatten
5 dl sirap
1,5 kkp lingonsylt
1,5 kkp socker
1,5 dl malt
4 kkp vetemjöl
2 tsk soda
4 msk salt
1 kg grovt rågmjöl
1 kg fint rågmjöl

Smula jästen i hushållsassistentens skål. Värm kaffet med vattnet till 37 grader och rör ner med jästen. Tillsätt sirap, lingonsylt, socker, malt, vetemjöl, soda och salt och arbeta sedan in rågmjöl i degen. Låt assistenten arbeta degen jämn. Degen skall vara lite kladdig.

Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 6 timmar. Fördela degen i en bakplåtspappersklädd långpanna och låt den jäsa ännu 1 timme. Grädda limpan i ugnens nedre del i 150 grader. Pensla limpan med kaffesirap efter den första timmen i ugnen. Grädda limpan i två timmar till. Ta ut limpan, pensla en gång till med kaffesirap och låt den svalna innan den skärs i 8 bitar. Låt den gärna svalna med hela långpannan inlindad i en filt för att bevara saftigheten.

Ät och njut!

Kaffesirap = lika delar kaffe och sirap

fredag 6 december 2013

Hallonkola

En kola som jag ville testa i år var hallonkola. Att smaksätta kola med bärpuré blir intressant, både vad gäller smaken och färgen. Tidigare år har jag använt lingonpuré, men hallon kan ju aldrig bli fel!
 Härliga färger innan kokningen

Hallonkola (ca 35 st)

225 g hallon
3/4 tsk vaniljpulver
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap

Passera hallonen genom en sil för att slippa kärnorna i kolan sen. Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Låt allt koka till ca 125 grader (125-130 grader eller gör ett
kulprov) och häll kolan i en bakplåtspappersklädd form (20x20 cm) för att stelna. Skär eller klipp kolan i bitar.

tisdag 3 december 2013

Knäckebröd

Ute viner vinden och snön yr ner. Här inne är det varmt och ombonat. Så då har jag passat på att fixa lite i köket inför adventstiden och julen, man vet ju aldrig när man får kaffegäster... Det här receptet på knäckebröd ger ett gott och knaprigt bröd med minimal arbetsinsats. Det är bara att röra ihop, sporra och grädda. Och så njuta av det goda brödet förstås!

Knäckebröd (1 långpanna)

2 dl havregryn
1 dl rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön eller pumpafrön (jag tog 50:50)                      
1/2 tsk salt
3 dl kallt vatten

Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner vattnet. Låt smeten svälla 10 minuter. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna - enkelt går det om man sköljer baksidan av skeden med kallt vatten med jämna mellanrum och så breder man ut med den. Sporra i bitar redan nu så går det lätt att bryta itu sen. Grädda i 175 grader ca 45 minuter- 60 minuter. Låt svalna och bryt i bitar,