torsdag 12 december 2013

Säljägarens limpa

En härligt mustig, mörk och lite söt limpa som hör till vid jul. Det gäller att planera in limpbakandet för den tar hela dagen på sig. Men man får nog pyssla med annat också, för den sköter sig själv ganska långt.

Säljägarens limpa

50 g jäst
5 dl kaffe
1 l vatten
5 dl sirap
1,5 kkp lingonsylt
1,5 kkp socker
1,5 dl malt
4 kkp vetemjöl
2 tsk soda
4 msk salt
1 kg grovt rågmjöl
1 kg fint rågmjöl

Smula jästen i hushållsassistentens skål. Värm kaffet med vattnet till 37 grader och rör ner med jästen. Tillsätt sirap, lingonsylt, socker, malt, vetemjöl, soda och salt och arbeta sedan in rågmjöl i degen. Låt assistenten arbeta degen jämn. Degen skall vara lite kladdig.

Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 6 timmar. Fördela degen i en bakplåtspappersklädd långpanna och låt den jäsa ännu 1 timme. Grädda limpan i ugnens nedre del i 150 grader. Pensla limpan med kaffesirap efter den första timmen i ugnen. Grädda limpan i två timmar till. Ta ut limpan, pensla en gång till med kaffesirap och låt den svalna innan den skärs i 8 bitar. Låt den gärna svalna med hela långpannan inlindad i en filt för att bevara saftigheten.

Ät och njut!

Kaffesirap = lika delar kaffe och sirap

2 kommentarer:

  1. Hej. Vad står KKP för efter lingonsylt och socker ? Svärmor har gjort detta bröd i alla år men jag tänkte ge mig på det i år :)

    SvaraRadera
  2. Kaffekopp är ett gammalt mått och 1 kkp (kaffekopp) motsvarar 1,5 dl. Det är ett riktigt gott bröd som kräver sin tid. Lycka till med baket!

    SvaraRadera