fredag 14 juni 2013

Brittas bröd

När jag var tonåring och ville lära mig baka bröd så fick jag råd och recept av en tant i byn som bakat allt bröd själv till sig och sin familj. Det är ett österbottniskt rågbröd, ett blandbröd med rågmjöl. Supergoda bröd blir det! Jag bakar brödet med (o)jämna mellanrum och det är alltid lika uppskattat. Hembakat bröd är svårt att slå, så baka och njut nygräddade med smör och ost!


Brittas bröd

1,2 l mjölk eller vatten
1,5-2 pkt jäst
2-3 tsk salt
500 g rågmjöl
vetemjöl

Värm mjölk eller vatten fingervarmt. Rör ut jästen med lite av vätskan först och rör sen ner resten av vätskan. Rör ner saltet, rågmjölet och lite vetemjöl. Arbeta sedan in så mycket vetemjöl att degen släpper från bunkens kanter och inte längre känns kladdig. Låt jäsa ca 30 minuter med en bakduk ovanpå bunken. Älta degen på mjölat bakbord och dela den i 10 delar som bakas ut till runda bröd med hål i. Låt jäsa igen, ca 30 minuter. Nagga och grädda i 225 grader tills ytan är gyllene och brödet låter ihåligt när man knackar på det undertill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar