lördag 24 augusti 2013

Tårta


Botten, smaker, fyllning, dekoration - det är många saker man kan variera i en tårta. Jag gilla att baka tårtor. Ofta blir det med gelé, nötchoklad eller mördeg och maräng. Då behöver jag inte dekorera dem på nåt speciellt sätt. Den här tårtan fylldes med jordgubbssylt, vaniljkräm och grädde, spacklades med vaniljkräm och grädde och täcktes med sockermassa. Då fick jag samtidigt öva mig i att använda sockermassa. Den sockermassa som blev över efter att jag täckt tårtan färgade jag med hushållsfärg och gjorde lite dekorationer med.
Spänn fast bakplåtspapper i bottnen av formen.

Tårtbotten

4 ägg
3 dl socker
5 msk hett vatten
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa sen ner hett vatten. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Rör försiktigt om men blanda väl. Grädda i 175 - 200 grader ca 30 minuter. Välj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter om du vill ha en lägre tårta eller 20 cm i diameter (hög kant) om du vill ha en högre tårta. Låt tårtbotten svalna. (Den smular inte så mycket om den är bakad på förhand)

Fyllning och dekor


1-1,5 dl jordgubbssylt
2,5 dl mjölk
1 påse gammaldags vaniljsås
2 dl grädde
1,5 dl mjölk att fukta tårtan med
250 g sockermassa

Dela tårtan i tre bottnar. Vispa ner vaniljsåspulvret i mjölken och låt det stå till sig en stund. Vispa grädden fluffig och vänd ner i den tjocka vaniljsåsen. Lägg den första tårtbotten på tårtfatet och fukta med mjölk. Bred först på ett lager jordgubbssylt och sen en tredjedel av vaniljsås-gräddblandningen. Lägg den andra bottnen ovanpå och upprepa proceduren. Placera den tredje och sista tårtbotten överst och fukta den lite. Spackla tårtan med den vanilj-grädde som är kvar (bred ut ett tunt lager runt tårtan, också ovanpå, för att få en slätare tårta sen).  Kavla ut sockermassan (minst lika stor diameter som själva tårtan + kanterna medräknade) och lyft över på tårtan. Släta ut. Gör fina dekorationer med den sockermassa som är kvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar