Ett gott och enkelt tilltugg till buffén, fredagsmyset eller glöggen (ja, jag vet att det ännu är sommar!) är de här mandlarna som man saltar och rostar. 20 minuter tar det och den egna insatsen är liten.
Rostade salta mandlar
200 g oskalade mandlar
2 dl vatten
2 msk fint salt
Koka upp vatten och salt. Dra kastrullen av värmen och lägg i mandeln. Låt mandeln ligga och dra i 5 minuter. Sila av och sprid ut mandeln på en plåt och rosta i 10 minuter i 225-graders varm ugn. Rör om en gång. Låt svalna.
fredag 9 augusti 2013
onsdag 7 augusti 2013
Blåbärssirap
Nu är är det härliga blåbärstider! Blåbären är stora och fina och finns i mängder i skogen. Jag fryser ner bären hela, torkar dem och förvandlar dem till sylt och sirap. Den här sirapen är god, söt och hållbar. Den passar utmärkt till glass eller plättar.
Blåbärssirap
1 l rensade blåbär
7 dl socker
1 dl vatten
Låt allt koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme i 10-15 minuter, rör om då och då. Sila bort bären och häll saften på rena, heta glasflaskor eller glasburkar. Förslut genast. Låt svalna innan du sätter burkarna i kylskåpet eller i källaren.
Ta tillvara de bär, eller kanske man ska säga den sylt, du silat bort. Rör eventuellt ut den med lite vatten och använd den som blåbärssylt. Använd den ganska snabbt eller frys in den.
Blåbärssirap
1 l rensade blåbär
7 dl socker
1 dl vatten
Låt allt koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme i 10-15 minuter, rör om då och då. Sila bort bären och häll saften på rena, heta glasflaskor eller glasburkar. Förslut genast. Låt svalna innan du sätter burkarna i kylskåpet eller i källaren.
Ta tillvara de bär, eller kanske man ska säga den sylt, du silat bort. Rör eventuellt ut den med lite vatten och använd den som blåbärssylt. Använd den ganska snabbt eller frys in den.
torsdag 1 augusti 2013
Svalkande isglass
Melon, jordgubbar och röda vinbär är en oslagbar kombination. Testa att mixa och frysa in i isglassformar. Supergott och läskande i sommarvärmen! Receptet hittade jag på den här bloggen.
Isglass
250 g vattenmelon
200 g jordgubbar
100 g röda vinbär
Ev. 1-2 msk vatten
tisdag 30 juli 2013
Squashen den växer
Squashlasagne
500 g malet kött
2 vitlöksklyftor
2,5 dl krossad tomat med örter
1,5 dl tomatsås (hemmagjord - receptet kommer under hösten :))
Salt o peppar
Örter
400 g grynost
4 dl riven ost
Squash i skivor (hyvlad med osthyvel)
Stek maletkött. Rör ner vitlök, tomatkross och tomatsås. Krydda och låt småkoka en stund. Blanda grynost och riven ost. Varva köttfärssås, oströra och squashskivor i en smord ugnsform, avsluta med oströran. Grädda i ca 40 minuter i 200-graders ugn.
måndag 29 juli 2013
Saft av älgört
Jag läste på Underbara Claras blogg om ett intressant sätt att använda älgört. Jag har tidigare inte ens tänkt tanken att man kunde laga saft av älgörten som växer här och var på ängar och i dikesrenar. Eftersom jag gillar att laga saft och gärna testar på att använd blommor och blad då så testar jag med en liten sats älgörtssaft. Saften ska stå en vecka ungefär innan den är klar, så först då vet jag om den blev god.
Älgörtssaft
25 klasar älgört
2 citroner
1 kg socker, knappt
1 tsk askorbinsyra
1 l vatten
Banda allt i en skål som sedan får stå övertäckt i rumstemperatur ca en vecka. Rör om i saften varje dag. Sila och smaka av.
Älgörtssaft
25 klasar älgört
2 citroner
1 kg socker, knappt
1 tsk askorbinsyra
1 l vatten
Banda allt i en skål som sedan får stå övertäckt i rumstemperatur ca en vecka. Rör om i saften varje dag. Sila och smaka av.
onsdag 10 juli 2013
Spenatsallad
Spenaten växer i min trädgård så att det står härliga till! Den här goda och enkla salladen svänger man lätt och behändigt ihop. Ja, svänger och svänger det blir mera att jag bygger på lager på lager.
Späda blad av spenat
Fetaost i bitar
Torkade tranbär
Valnötter i bitar
Olja
Flingsalt
Svartpeppar
Späda blad av spenat
Fetaost i bitar
Torkade tranbär
Valnötter i bitar
Olja
Flingsalt
Svartpeppar
fredag 5 juli 2013
Köttgryta
I måndags låg molnen så täta att solen inte orkar kika fram. Då passar det alldeles utmärkt med ett långkok. Det är bara att bryna lite kalopsbitar av kossan Ellen och låta köttet koka med buljong, lök och morot tills det känns mört. I något skede lägger jag till stekta trattkantareller. Mot slutet av tillagningen åker lite brytbönor och paprika i. Salt, peppar och lite grädde på det!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)