fredag 15 november 2013

Fyrklövertårta

Det här är tårtan med stort T.
Smakrik, saftig och ljuvligt underbar!
Tårtan kom in hos oss till min pappas 50-års fest och sen har den fått hänga med på födelsedagskalas, examensfester och bröllop.
Behöver jag säga att receptet pantar vi på...
Men härliga smaker med bland annat banan och choklad är det i alla fall!




tisdag 12 november 2013

Skinkpaj

Paj är enkelt och gott. 
Paj funkar bra till middag, att ha i lunchlådan eller att bjuda på till kvällsfikat. Detta recept på skinkpaj är ett bra basrecept som alltid lyckas!


Skinkpaj med ost

125 g smör
2 3/4 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten

100 g rökt skinka i tärningar
100 g riven ost
1/2 paprika i tärningar
1-2 msk finhackad persilja 

2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
Lite salt och nymalen peppar

Arbeta snabbt ihop smör och vetemjöl till en smulig deg, arbeta sen in vatten i sån mängd att degen blir smidig.
Låt degen vila 30 minuter i kylskåpet.
Tryck ut degen i en pajform (lite vatten på handen gör att den inte fastnar).
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i 225 graders varm ugn.
Fördela skinka, paprika,ost och persilja i pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk och kryddor lätt och slå över pajen.
Grädda ca 20 minuter tills pajen fått en gyllene yta.
Servera med en fräsch sallad.

lördag 2 november 2013

Tacogömma

Vill man lyxa till fredagskvällen med något lättlagat och tacoinspirerat så är det här ett utmärkt recept. Det är lite plockmatskänsla över det hela och gömman kan man sitta länge över och umgås!  När man väl stekt köttet så sköter det sig själv i ugnen sen. Det går också bra att förberedas så att man gratinerar tacogömman strax innan man ska servera maten.
Resterna efter middagen blir bra till lunch

Tacogömma

800-1000 g malet kött
2 lökar
2 klyftor vitlök
2 röda paprikor
1påse original tacopulver
400 g krossade tomater (eller ca 5 tomater)
200 g philadelphiaost
200 g crème fraiche
150 g riven ost

Finhacka lök och vitlök. Skär paprika i små bitar. Stek maletköttet och krydda med lite salt och peppar. Låt löken och paprikan steka med en stund och krydda sen med tacokryddan. Rör ner den krossade tomaten (eller tomater som du skurit i bitar). Smaka av. Rör ihop philadelphiaost och crème fraiche och bred ut i en ugnsform, fördela köttröran över och strö på osten. Gratinera i ca 15 minuter i 225 graders varm ugn.

Servera med nachos och en fräsch grönsallad

Det blir riktigt gott om man kryddar allt själv med en egengjord tacokrydda. Min variant hittar ni här

måndag 28 oktober 2013

Stämpelkakor

Fler och fler har bakat stämpelkakor och bloggar om det sen. En rolig idé som man blir glad av och som uppskattas. I helgen fick jag äntligen tag i en sats "stämplar" och jag ville ju självklart testa på! Roligt var det! Degen är en bra basdeg utan bakpulver för att kakorna skall hållanformen i ugnen. Kakorna har smak av vanilj, men man kan också smaksätta med kakao eller kardemumma om man vill. Eller varför inte röra ihop en fyllning och göra dubbelkakor.

Vaniljkakor ( ca 60 st)

50 g strösocker
50 g florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
220 g vetemjöl
1 ägg
100 g smör

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg, t.ex. i en matberedare. Låt degen stå kallt en timme innan du bakar ut den. Kavla sen ut degen tunt på mjölat babord och stämpla ut kakor. Grädda kakorna på bakplåtspappersklädda
plåtar i 175 graders varma ugnar tills kakorna fått
lite färg i kanten, ca 10 minuter.

Låt svalna och gläds åt kakorna med text!

onsdag 23 oktober 2013

Saftig lingonkaka

Jag har ett recept på en härligt saftig och god chokladkaka. Nu i höst har jag sett en variant på den kakan, men då en ljus kaka med lingon i och fyllning emellan. Jag gjorde om receptet lite och använde "fyllningen" till att dränka den varma kakan med. Resultatet blev en saftigt god lingonkaka!

Lingonkaka med vanilj

3 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
2,5 dl lingon (färska eller frysta)

100 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl vaniljsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skild skål och sikta ner det i äggsvispet. Rör försiktigt om med en slickepott. Tillsätt smöret och vattnet och rör allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form. Sprid ut lingonen över kakan. Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker några minuter och skeda över kakan direkt den kommer ur ugnen. Låt svalna innan kakan avnjuts!

I en form med löstagbar kant är det bra att ha ett bakplåtspapper i bottnen och lossa kakan från formen när den svalnat helt. I en springform kan det vara bra att lossa kakan från formen genast den kommer ur ugnen, diska formen och sätta tillbaka kakan innan man skedar över dränkningen. Allt för att det ska gå lätt att lossa kakan sen.

måndag 21 oktober 2013

Sweet chilisauce

Eftersom chikiskörden blev god i år så har jag fått hitta sätt att använda chilifrukterna på. För nån vecka sen testade jag denna söta chilisås och blev helt såld. Supergod är den! Styrkan i såsen beror förstås på chilin och fröna. Vill man ha en mildare sås får man pilla bort chilifröna.

Sweet chilisauce

2 röda chilifrukter
3 vitlöksklyftor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,75 dl vatten
1 dl socker
2 tsk maizenastärkelse + lite kallt vatten

Grovhacka chili och vitlök. Mixa chilin, vitlöken, vitvinsvinägern, vattnet och sockret i en matberedare. Låt blandningen sen sjuda 4 minuter i en kastrull. Rör ut maizenastärkelsen i nån matsked kallt vatten och rör ner i kastrullen. Låt såsen sjuda 3 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor och avnjut de närmaste månaderna.

söndag 20 oktober 2013

Tacokrydda

Jag har tröttnat på påsarna med färdigblandad tacokrydda som finns ute i butikerna. Numera blandar jag till min egen tacokrydda. Enkelt och gott är det! Använd sen ungefär 2 matskedar tacokrydda om du vill krydda 400 g maletkött och späd med lite vatten för att få en krämigare konsistens. Men pass på för styrkan beror ju på hur stark din chili och cayennepeppar har!

Tacokrydda

1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar