måndag 27 maj 2013

Baka onsdag, skära torsdag - skärtorsdagskaka

En helt ljuvlig kaka som vinner på att stå och gotta till sig över natten.

Skärtorsdagskaka

Botten
300 g smör
4,5 dl socker
3 ägg
1,5 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
2 dl socker
100 g mörk blockchoklad
100 g smör

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker och ägg. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och kakao i en skål och sikta sen ner i kastrullen. Grädda i en bakplåtspappersklädd långpanna, 15-20 minuter i 175 grader.

Koka under omrörning upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt småkoka 15-20 minuter, rör om då och då. Tag kastrullen av plattan och rör ner chokladen och smöret, rör tills glasyren är blank och fin. Bred glasyren över kakan. Låt stå svalt över natten.

När du Skär kakan i bitar, tänk då på att den är ganska mäktig så den räcker till många bitar, ca 45.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar