torsdag 9 maj 2013

Crunchy granola

Att ha en krispig, god och lagom söt granholm att toppa yoghurten med är lyxigt. Jag har testat flera olika sorters varianter av mysli och granola och jag måste nog erkänna att denhär är en bra variant! Receptet kommer från bloggen Helenas matresa, men jag har ändrat på det lite.



Granola

1 dl sötmandel
1 dl pekannötter
8 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
1 dl kokosflingor
1 msk malen kanel
0,5 msk ingefära
2 msk agavesirap
2,5dl äppeljuice
0,5 dl rapsolja
1-2 dl torkade bär (blåbär och tranbär som jag torkat själv, då är de inte lika söta som köpta)

Blanda allt utom de torkade bären i en stor skål. Häll ut massan på en ugnsplåt och grädda i ugnen, 175 grader, tills granolan är gyllene, ca 35-45 minuter. Rör om några gånger undertiden. Låt allt svalna innan du blandar i de torkade bären.

4 kommentarer:

  1. Trevlig blogg! =)

    Blir nyfiken på hur du gör då du torkar bär. Tycker jättemycket om torkade blåbär, men de är ju ganska dyra så skulle vara skoj att kunna torka dem själv!

    //Pamela H-M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt att ha bär som man torkat själv! De blir nog skarpare än köpta, men de har mycket smak. Jag har bara torkat färska bär, men det lär nog ska gå att torka frysta också. Eftersom jag inte har någon tork brukar jag torka bär i ugnen. Sätt bären på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i 50 grader varm ugn med ugnsluckan på glänt så att fukten slipper ut. Rör om ibland.

      Radera
    2. Tack! =)

      Hur länge brukar det ta?

      //Pamela

      Radera
    3. Det är svårt att säga en exakt tid då bären innehåller olika mycket vätska. Jag brukar torka ca 1 liter åt gången och det tar kanske en 10 timmar. Man får prövasig fram!

      Radera