tisdag 19 mars 2013

Glass med mascarpone

Jag svängde ihop två olika sorters glass med mascarponeost häromkvällen. Jag googlade lite för att få inspiration och sen använde jag det som fanns i skåpen.

Mascarponeglass a´la Åsa
2 äggvitor
2 ägggulor
0,5-1 dl socker
2 dl vispgrädde
 250 g mascarponeost
smaksättning 1: 1,5 dl hallon och 3 dl jordgubbar
smaksättning 2: 100 g smält mintchoklad (70%)

Sätt äggvitor i en skål av glas eller av rostfritt skål (då finns där inga fettrester som kan störa vispningen). Lägg äggulorna och sockret i en annan skål och vispgrädden och vaniljsockret i en tredje. Fixa fyllningen: mixa bär med ost eller rör ihop choklad med ost. Sen är det bara att vispa (äggvitorna först), vända ihop och frysa in!


Gott blev det!

tisdag 12 mars 2013

Bara röra ihop-bröd

Superenkelt och supersnabbt bröd. Dessutom supergott! Tack Ernst Kirchsteigerför receptet!
Jag hade dessutom haft varvat alla ingredienser utom sirap och yoghurt i en glasburk med lock som fått stå framme som en inredningsdetalj sen jul. Då var det verkligen bara att röra!

Ernst goda julbröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk matsoda
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter
3 dl torkade, strimlade aprikoser
2 dl mörk sirap
1 l naturell yoghurt
ev. solros/pumpafrön på ytan
Rör ihop alla mjölsorter, salt, matsoda, russin, nötter och aprikoser. Tillsätt sirap och yoghurt. Fördela den kladdiga degen i två avlånga brödformar. (jag valde att klä formarna med bakplåtspapper istället för att smöra dem). Jämna till ytan, strö på solrosfrön och pumpafrön om du vill. Grädda i 200 grader i 60 minuter , sänk till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Täck bröden med lite bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden så blir de inte så mörka. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna. 

torsdag 7 mars 2013

Bullfest

Jag hade lite äppelbitar i frysen och lite mandelmassa  i kylen som jag ville göra något av. Det blev en hel massa bullar!



Fin Vetedeg (ur sju sorters kakor)

1 l ljummen mjölk
100 g jäst
3 dl socker
1 tsk salt
4 tsk malen kardemumma
ca 3 l vetemjöl (2 kg)
300 g rumsvarmt smör

fyllning 1: smör, äppelhack, riven mandelmassa, hackad mandel, kanel och socker

fyllning 2: smör, kanel och socker

pensla med ägg och strö på pärlsocker (och eventuellt mandelhack)

Grädda i 200-225 grader

lördag 2 mars 2013

Mättande linssallad

Jag har snöat in på recept med bönor, linser och kikärter den senaste tiden och nu har jag testat den första rätten. Det blev en lyckoträff!  Receptet på denna linssallad hittade jag i boken Mat från Trädgårdscafeet Slottsträdgården Ulriksdal. Enkelt, gott och behändigt i och med att salladen står sig i kylskåpet flera dagar.

Linssallad
1,5 dl svarta linser
1,5 dl gröna linser
1,5 dl röda linser
1 gul lök
0,5 dl kokosflingor
salt
peppar

Koka linserna var för sig då de kan behöva olika lång koktid (koka gärna med en skiva lök). Skölj linserna i kallt vatten i en sil då de är färdigkokta. Blanda linserna med kokosflingor och finhackad lök. Smaka av med lite salt och peppar.

Dressing
ca 70 g färsk ingefära
1 msk soja
1 cm röd chili
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
salt
peppar

Riv ingefäran och pressar ut saften i en skål. blanda ner soja, finhackad chili, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar och hälll dressingen över linserna.

Salladen blir godare om den får stå och dra i sig smakerna från dressingen några timmar!


Kommentar till receptet:
Jag kunde ju inte riktigt hålla mig till receptet... Jag hackade löken och lade den i salladen (inte bara i kokvattnet). I dressingen lämnade jag bort 1 tsk curry.

torsdag 14 februari 2013

Alla gillar väl drömtårta!

Sväng ihop en härlig drömtårta vändagen till ära och bjud åt dina nära och kära!

Botten                                            Fyllning
3 ägg                                              150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker                                  1,5 dl florsocker
1 dl potatismjöl                               2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao                                   1 äggula
1 tsk bakpulver

 Det här receptet är har inget vanligt mjöl i sig och passar därför bra också för de som har celiaki.


Vispa ägg och socker pösigt

Vispa tills du kan forma en åtta på ytan med lite smet


Sikta de potatismjöl, bakpulver och  kakao
Vänd ner de torra ingredienserna försiktigt i äggvispet med en slickepott
Bred ut smeten i en långpanna som är klädd med bakplåtspapper

Grädda i 200 grader tills kakan lossnar lätt från bakplåtspappret, ca 6 minuter

Sockra under tiden ett bakplåtspapper
Stjälp upp kakan genast och ta försiktigt bort pappret som kakan gräddats på

Rör fyllningen porös, vispa eventuellt med elvisp

Bred ut fyllningen jämnt på den kalla kakan

Rulla ihop drömtårtan
och vira in den hårt i bakplåtspapper, låt den stå kallt en stund med drömtårtsskarven neråt








onsdag 13 februari 2013

Då prislappen styr!

Ekologiskt kontra konventionellt odlade frukter och grönsaker?

Ekologiska frukter och grönsaker är inte mera näringsrika än konventionellt odlade grönsaker (såvitt man nu vet idag), men de är betydligt mera kemikaliefria. Dessutom har vanligtvis mera färg och smak än konventionellt odlade grönsaker och frukter eftersom de fått växa tills mognadsprocessen är klar (konventionellt odlade grönsaker och frukter plockas ofta när de ännu är omogna). Ekologiska frukter och grönsaker odlas också på ett sätt som tar hänsyn till miljön ur ett långvarigt perspektiv.

Jag skulle vilja välja ekologiskt och närodlat, men ibland styr prislappen mina val och då är det bra att välja smart: att välja sådant som nu är i säsong och att välja sådana frukter och grönsaker som man inte skalar innan man äter som ekologiska. Det tåls att fundera på en extra gång då man står vid frukt- och görnsakdiskarna!

Några korta minneslistor:

Vintersäsong                      Välj helst ekologiska                  Helt ok som icke-ekologiska alternativ
(billigt och näringsrikt)           (suger åt sig mycket gifter)             (mera tåliga mot gifter)

  Grönkål                                Äppel                                            Lök
  Rödkål                                 Selleri                                            Majs
  Vitkål                                   Paprika                                          Ananas
  Kålrot                                  Persikor                                         Avokado
  Lök                                      Jordgubbar                                    Kål
  Purjolök                               Nektariner                                     Ärter
  Vitlök                                   Vindruvor                                      Sparris
  Palsternacka                         Spenat                                           Mango
  Morötter                              Sallad                                             Aubergine
  Potatis                                 Gurka                                             Kiwi
  Rättika                                 Blåbär                                            Melon
  Rödbetor                             Potatis                                            Sötpotatis
                                                                                                    Grapefrukt
                                                                                                    Champinjoner

I början av veckan skrev de om det här i Stockholms Metro-tidning (sidan 16), läs hela artikeln via länken om du är intresserad! http://www.readmetro.com/en/sweden/stockholm/20130211/



torsdag 7 februari 2013

Fröbröd

Jag smakade på alldeles underbara fröbröd i början av januari hos en väninna. Hon delade gärna med sig av receptet och nu delar jag det vidare till er. Se upp, de är beroendeframkallande!

Fröbröd

1,5 dl frön (mest sesamfrö men också lite solrosfrö och linfrö)
1 dl riven ost
1 ägg
lite salt

Blanda allt och bred ut till en platta på ett bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Skär i lagom stora bitar och sväng bitarna upp och ner. Sätt in i ugnen igen och låt torka på eftervärme.