onsdag 30 april 2014

Glad Valborg med munkar!

Nykokta munkar med mjöd - det är ett säkert vårtecken det!

Munkar (20st)

2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 tsk salt
0,75 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
6-7 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör

Smula ner jästen i den fingervarma mjölken. Rör om med en trägaffel tills jästen lösts upp. Rör ner salt, socker, kardemumma och ägg. Tillsätt största delen av vetemjölet. Knåda degen smidig och tillsätt samtidigt resten av mjölet. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda degen mjuk och elastisk. Täck degen med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek (~ 30 minuter).

Baka ut 20 runda bullar och låt bullarna jäsa pånytt på ett bakplåtspapper.

Hetta upp olja i en kastrull. Fettet är lagom varmt när en liten bit av degen blir gyllenbrun på en minut (eller när temperaturen är ~180 grader). Lägg försiktigt i några munkar i taget med en gaffel eller hålslev. Låt munkarna friteras några minuter per sida och vänd dem när de är gyllenbruna.

Lyft upp munkarna med en hålslev eller två gafflar och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de är varma.

Ät o njut!

Kom ihåg!
Då du friterad är fettet otroligt varmt, så var försiktig så att du inte bränner dig!
Ha alltid ett lock nära till hands ifall fettet skulle självantända så att du kan kväva elden!
Följ med temperaturen på fettet och värm inte upp fettet med plattan på full effekt, vrid också ner plattan lite sen när du friterar. Ta kastrullen med det varma fettet av plattan sen när du är klar så att det får svalna i lugn och ro!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar