måndag 7 april 2014

Världens bästa

Kärt barn har många namn - så är det också med den här tårtan. Första gången jag åt den kallades den Världens bästa och så säger jag ännu, andra pratar i stället om Pinochiotårta, Britatårta eller helt enkelt marängtårta.

Kakan är underbar i sin enkelhet. När man väl bakat bottnarna så är det bara att vänta in festdagen, vispa lite grädde och fylla den med frukt och bär. Garnering och sånt behöver man inte alls lägga tid på.Världens bästa (~12 bitar)

Botten
4 äggulor
2 dl socker
60 g smör
7 msk mjölk
3 1/4 dl vetemjöl
6,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
4 äggvitor
3 1/4 dl strösocker

40 g mandelspån

Fyllning
3,5 dl vispgrädde
1/2 brk fruktcoctail
1/2 äpple
1/2 banan
1/2 päron

Gör bottnen:
Vispa äggulorna och socker pösigt. Rör ner det smälta margarinet tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det till sist. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. (Ja, det känns som om att det är för lite smet, men det ska va så!)

Vispa äggvitorna till skum och vispa sen ner lite socker i taget tills vishet får marängkonsistens. Bred ut marängen ovanpå bottnen i långpannan. Strö lite mandelspån över. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt bottnen svalna inna den skärs i två lika stora delar

Vispa grädden tillsammans med sockret. Skala och finhacka äpple, banan och päron. Låt fruktcoctailen rinna av. Blanda frukten med grädden och fördela fyllningen över den ena bottnen. Lyft den andra bottnen försiktigt över. Voilà, tårtan är klar!Tårtbottnarna går utmärkt att baka på förhand och frysa in. Men fyll tårtan först samma dag som den skall serveras för att den skall hålla sin krispighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar