Denna paj är underbart god. Kinuskisåsen (kola i vårt västra grannland) ger sötman och de röda vinbären ger syrligheten. En ljuvlig kombination! Både lingon och tranbär kan ned fördel användas om man har sådana på lager.
Vinbärskolapaj
Botten
2 dl vetemjöl
100 g grovhackade hasselnötter (kan bytas ut mot rostade havregryn)
100 g smör
1 äggula
1 msk socker
3 msk kallt vatten
Fyllning
~ 4 dl röda vinbär (lingon, tranbär eller hallon funkar lika bra)
Kinuskisås
1 dl farinsocker
1 msk honung
2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till bottnen. Tryck ut pajdegen i en smord pajform och nagga bottnen, låt pajskalet vila kallt i 30 minuter. Grädda i ~10 minuter i 225 grader. Låt pajskalet svalna.
Fördela vinbären över det avsvalnade pajskalet. Spara några bär till dekoration.
Koka upp farinsocker, honung, grädde och kakao i en kastrull. Rör om hela tiden! Låt såsen koka på svag värme i ca 10 minuter. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret och vaniljsockret. Fördela kinuskisåsen över bären i pajskalet. Dekorera med lite bär. Låt såsen svalna och stelna till innan den serveras.
Servera som sådan eller med en klick vispad grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar