tisdag 18 mars 2014

Vinbärskolapaj

Denna paj är underbart god. Kinuskisåsen (kola i vårt västra grannland) ger sötman och de röda vinbären ger syrligheten. En ljuvlig kombination! Både lingon och tranbär kan ned fördel användas om man har sådana på lager.


Vinbärskolapaj

Botten
               2 dl vetemjöl
               100 g grovhackade hasselnötter (kan bytas ut mot rostade havregryn)
               100 g smör
               1 äggula
               1 msk socker
               3 msk kallt vatten

Fyllning
               ~ 4 dl röda vinbär (lingon, tranbär eller hallon funkar lika bra)

Kinuskisås
                1 dl farinsocker
                1 msk honung
                2 dl vispgrädde
                2 tsk kakao
                75 g smör
                1 tsk vaniljsocker

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till bottnen. Tryck ut pajdegen i en smord pajform och nagga bottnen, låt pajskalet vila kallt i 30 minuter. Grädda i ~10 minuter i 225 grader. Låt pajskalet svalna.

Fördela vinbären över det avsvalnade pajskalet. Spara några bär till dekoration.

Koka upp farinsocker, honung, grädde och kakao i en kastrull. Rör om hela tiden! Låt såsen koka på svag värme i ca 10 minuter. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret och vaniljsockret. Fördela kinuskisåsen över bären i pajskalet. Dekorera med lite bär. Låt såsen svalna och stelna till innan den serveras.

Servera som sådan eller med en klick vispad grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar