måndag 12 maj 2014

En blomkruka till mor

Igår firades morsdag och istället för färska snittblommor gjorde jag en kruka med blommor i istället!


Botten
2 ägg                                    Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smält smör och mjölk.
2 dl socker                           Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om
50 g smält smör                   försiktigt.
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl                     Grädda i en oanvänd lerkruka som är klädd med bakplåtspapper.
2 msk kakao                        175 grader i ca 40 minuter
2 tsk bakpulver                    Låt kakan svalna innan den skärs i fyra delar.

Fyllning
65 g smör                            Koka upp smör och grädde. Ta kastrullernas plattan och rör ner
1,5 dl grädde                       chokladen. Rör tills krämen är slät. Låt svalna lite.
125 g mörk choklad
125 g mjölkchoklad            Klä krukan med nytt bakplåtspapper och bygg tårtan i lerkrukan.
                                            Lägg bottendelen av kakan i krukan. Strö först på hallon och sen
3 dl hallon                           chokladkräm. Varva så en kakdel, hallon och chokladkräm. Avsluta
                                            med den kakdel som har störst diameter. Låt kakan vila i kylskåp över
                                            natten så att chokladkrämen sätter sig.
Garnering
Smörkräm                           Ta kakan ur krukan och sätt den upp och ner. Täck med ett lager
Hemmagjord marsipan       smörkräm längs med kanterna och bottnen (nu toppen) så att det blir en
                                            slät yta. Kavla ut marsipanen och täck kakan så att marsipanen blir som    
                                            en ytterkruka.

                                            Vänd krukan rätt väg och sprita smörkräm som jord. Dekorera med    
                                            blommor.

*********************************************************************************
Smörkräm
115 g smör                           Vispa smöret poröst. Vispa först ner florsocker och kakao och sen det
250 g florsocker                   kokande vattnet.
3 msk kakao
2 tsk kokande vatten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar