fredag 12 juni 2015

Somriga safter

Rabarbern växer så det knakar, Häggen blommar och frysen är långtifrån tom. Då är det dags att fylla på saftförrådet.

Jag har både tranbär och svartvinbär bär i frysen som passar utmärkt tillsammans och blir en läskande saft. Snart får jag ju också plocka mera av de syrliga bären och fylla på i min frysbox. Här hittar ni receptet på saften.Många har rabarber i sin trädgård och förutom att ha rabarbern i pajer, krämer och sylter blir det riktigt god saft av den tillsammans med citron. Här hittar ni receptet.


Blommor och blad kan också ge fräscha och somriga safter. Denhär saften av häggblom får en att drömma sig till sommaren igen. Svartvinbärsbusken ger en fin skörd med bär på hösten, men redan nu kan man skörda blad för att få en läskande saft. Här finns receptet.Syrenen blommar vackert och ger en härlig doft åt sommarkvällen. Saften blir blommig i smaken. Den blir också rätt söt så man kan minska lite på sockermängden.

Syrenblomssaft
20 klasar lila bondsyren
1 kg socker
1 l vatten
1 citron
2 lime

Skölj klasarna med syren och använd sen enbart blommorna (inga stjälkar ska finnas kvar). Skölj och skiva citronen och limefrukterna. Varva blommorna och citrusskivorna i en skål med lock. Koka upp vattnet och rör ner sockret. Häll lagen över blommorna, rör om. Låt saften svalna och låt den stå kallt tre dagar. Sila och avnjut!

Vill du förvara saften i källare eller kylskåp behöver du lägga till konserveringsmedel. Jag fryser nästan all. Saft så då klarar den sig utan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar