fredag 18 september 2015

Somrig gräddtårta

Nu i höstregnen får man tänka tillbaka en månad på sommarvärmen och ljuset.

Tänk att få dekorera en tårta med färska bär! Det finns en uppsjö av recept och idéer på tårtor. Det här receptet är en bra grundrecept. God i sin enkelhet och går att variera efter tycke och smak.

Botten
4 ägg
3 dl socker
5 msk kokande vatten
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
1 påse marsankräm
2-3 dl mjölk
3 dl jordgubbssylt
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

1,5 dl mjölk att fukta med

2 dl grädde (ca 3 dl om man spritsar)
2 tsk socker
Bär till dekoration

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa samtidigt som du tillsätter det kokande vattnet. Blanda de vetemjöl och potatismjöl med bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt. Grädda i en smord (eller bakplåtspappersklädd) rund form i 175-200 grader ca 30 minuter. Ta ut formen och låt kakan svalna innan du skär den i tre delar.

Vispa ihop marsankräm med mjölk till en rätt tjockflytande kräm. Vispa grädden med vaniljsockret.


Bygg ihop kakan: fukta det understa bottnen med mjölk. Bred på hälften av jordgubbssylten och största delen av marsankrämen. Lägg på mittersta bottnen och fukta den och bred på resten jordgubbssylten. Blanda resterna av marsankrämen med grädden och bred ovanpå sylten. Lägg på den sista bottnen. Fukta eventuellt lite. Bred eller spritsa grädde på kakan och dekorera med bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar