torsdag 24 december 2015

Låda av kålrot och morot

På vårt julbord finns både skinka, köttbullar, potatis, ärter, rosoll, sallader med rödkål, morot och spenat. Och så lådorna förstås! Hemlagad kålrotslåda och morotslåda a la Åsa. Inte riktigt traditionella, men riktigt goda!

Kålrotslåda
1 kg kålrot
1/2 dl sirap
1 dl grädde
1 ägg
Salt
Vitpeppar (och lite svartpeppar)
Färskriven muskotnöt

Skala, bita och koka kålroten mjuk i lättsaltat vatten. Mixa sedan kålroten med lite av kokspadet och  rör ner sirap, grädde och ägg. Späd med mera kokspad tills du får en lagom lös konsistens. Krydda efter behag. Fördela smeten i ugnsformar, klicka lite smör ovanpå och grädda i 200 grader tills smeten stannat lite och fått lite färg på utan, ca 30 minuter. 

Morotslådan gör jag på samma sätt men skippar sirapen då moroten är söt i sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar