Nordanvinden blåser kall och det riktigt känns att det är höst i luften. Då passar en värmande soppa en måndagskväll. En extra knorr blir det då både löken och squashen är ur det egna trädgårdslandet!
Squashsoppa
1 kg squash
1 gul lök
1 klick smör
~ 7 dl grönsaksbuljong
basilika, färsk
persilja, färsk
salt
peppar
1 äggula
1 dl grädde
1,5 dl riven ost
Skala och skär squash och lök i tärningar. Smält smöret i en kastrull och fräs löken en stund. Tillsätt squashen. Rör ner grönsaksbuljongen och krydda med finhackad basilika, persilja, salt och nymalen svartpeppar. Låt soppan småputtra 5-10 minut tills squashen är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i kastrullen (jag tar alltid undan lite spad innan, så kan jag sen späda på till den tjocklek jag vill ha). Vispa samman äggula och grädde och rör ner i soppan, rör ner den rivna osten. Låt soppan sjuda upp - men rör i bottnen för annars är det risk att den bränner i. Smaka av med salt och peppar. Toppa med finhackad persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar