tisdag 18 mars 2014

Vinbärskolapaj

Denna paj är underbart god. Kinuskisåsen (kola i vårt västra grannland) ger sötman och de röda vinbären ger syrligheten. En ljuvlig kombination! Både lingon och tranbär kan ned fördel användas om man har sådana på lager.


Vinbärskolapaj

Botten
               2 dl vetemjöl
               100 g grovhackade hasselnötter (kan bytas ut mot rostade havregryn)
               100 g smör
               1 äggula
               1 msk socker
               3 msk kallt vatten

Fyllning
               ~ 4 dl röda vinbär (lingon, tranbär eller hallon funkar lika bra)

Kinuskisås
                1 dl farinsocker
                1 msk honung
                2 dl vispgrädde
                2 tsk kakao
                75 g smör
                1 tsk vaniljsocker

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till bottnen. Tryck ut pajdegen i en smord pajform och nagga bottnen, låt pajskalet vila kallt i 30 minuter. Grädda i ~10 minuter i 225 grader. Låt pajskalet svalna.

Fördela vinbären över det avsvalnade pajskalet. Spara några bär till dekoration.

Koka upp farinsocker, honung, grädde och kakao i en kastrull. Rör om hela tiden! Låt såsen koka på svag värme i ca 10 minuter. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret och vaniljsockret. Fördela kinuskisåsen över bären i pajskalet. Dekorera med lite bär. Låt såsen svalna och stelna till innan den serveras.

Servera som sådan eller med en klick vispad grädde eller glass.

fredag 7 mars 2014

Fredagsfikat

Enkelt och snabblagat fredagsfeelisgodis! 
Bara lite smält choklad, några marshmallows och strössel.


onsdag 26 februari 2014

Katter

Jag och min treåriga systerdotter bakade dessa härliga djurkakor som hon med bestämd ton sa att liknade katter. Degen är smidig att arbeta med och den håller formen bra i ugnen. Att få den ljusa degen (ansiktet) exakt i mitten var en utmaning, men inte är det ju så noga med det heller. Bakglädje är ju det viktigaste!

Kattkakor ( ca 24 st)

150 g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
Finrivet skal av 1/2 citron
4 dl vetemjöl

+ 1,5 msk vetemjöl
+ 1,5 msk kakao

Rör först samman smör, socker och citronskal och arbeta sen in vetemjölet. Dela så degen i två delar (1/3 och 2/3). Arbeta in 1,5 msk vetemjöl i den mindre degen och forma den till en rätt så kort rulle. Arbeta sen in 1,5 msk kakao i den större degen och kavla ut den tillen liten och rätt tjock platta som du rullar runt den ljusa degrullen. Låt degrullen stå i kylskåpet en timme. Skär degrullen i tunna skivor (1/2 cm) ta ut blommor med ett pepparkaksmått. Dekorera nos och ögon med små choklad-linser eller strössel och grädda kakorna i 7-10 minuter i 180 grader varm ugn. Låt dem svalna och spritsa ut mun och morrhår med smält choklad.

Receptet är från tidningen Hembakat

lördag 15 februari 2014

Kycklingsoppa

God
Snabblagad
Mättande 

Kycklingsoppa (2-3 portioner)

1-2 vitlöksklyftor --> finhackade
1 msk färsk riven ingefära
2 msk smör
2,5 dl extra krämig kokosmjölk
2,5 dl gräddmjölk
2 msk kycklingfond eller 1 buljongtärning
250 g kycklingfilé i bitar
saft av 1/2 lime
chili

Fräs lök och ingefära i smör i en kastrull. Tillsätt kokosmjölken och gräddmjölken och låt allt koka upp (rör om). Tillsätt kycklingen och låt soppan koka i ca 10 minuter. Smaka av med limesaft och chiliflagor.

Vill man ha en soppa med grönsaker så kan man bra lägga till de grönsaker man själv gillar.



torsdag 13 februari 2014

Korv



De här kryddstarka köttkorvarna fick jag med mig hem efter gårdagens kvällskurs om korv. Vi fick ett grundrecept att utgå från, lära oss lite om korvstoppningens mysterier och testa på att fylla fjälster med korvsmet. Det blir nog att testa på att röra ihop en korvsmet och fixa lite hemmagjord korv här under våren! Skall bara få tag i lite fjälster, ett korvhorn och en korvspruta/sprits först...


tisdag 11 februari 2014

Tacopaj eller tacoomelett

En kryddigt god och mättande paj (eller omelett om man nu vill). Passar utmärkt att frysa in i portionsförpackningar för kommande luncher eller middagar. Servera med en fräsch grönsallad och guacamole.

Tacopaj (6 portionsbitar)

5 ägg                                         Vispa snabbt ihop ägg och vätskan, förgrädda i 225 grader tills
1 dl grädde eller mjölk              bottnen är fast och börjar få lite färg.

400 g malet kött                        Stek det malda köttet i en stekpanna. Krydda med pressad vitlök,
1 vitlöksklyfta                           tomatpuré, tacokrydda och lite salt och peppar. Tillsätt vattnet och
1 msk tomatpuré                       låt röran bli krämig. Fördela köttet över pajbottnen.
2 msk tacokrydda
salt, peppar
0,5 dl vatten

Tomat i skivor                           Fördela tomat och lök på pajen.
Lök i ringar

2 dl riven ost                             Vispa samman grädden med creme fraichén och rör ner osten. Bred
1 dl grädde                                ut över pajen.
0,5 dl creme fraiche
                                                  Grädda i 225 grader tills ytan blivit gyllene


söndag 9 februari 2014

Nötkebab

Häromkvällen fick jag vara med och dela på 1/4 av ekotjuren Into. Vi fick se hur de olika köttbitarna ser ut innan de skärs i mindre bitar, stekar och biffar. Intressant var det! Med mig hem hade jag både fina lövbiffar, ytterfilébiffar, stekbitar för kalops, rulle som passar bra till skav, ugnskött och maletkött. Och så lite ben till en buljong. Det mesta åkte ner i frysen direkt, men lite maletkött fick förvandlas till biffar och kebab direkt.

Hemlagad nötkebab 

2 kg maletkött
1/2 dl svartpeppar, grovmalen
1/2 dl aromat

Arbeta in kryddorna i köttet. Gör en rulle av köttet och linda in köttet i aluminiumfolie (lämna ändarna lite öppna). Lägg köttbullen på ett galler med en plåt under och låt kebaben stå och gotta till sig i ugnen i 4 timmar i 125 grader. Låt sen svalna i eftervärmen. Skär tunna skivor av köttet och njut av den hemlagade kebaben.