söndag 5 januari 2014

Brunkans danska

Gott, saftigt och hållbart bröd. Också bra för magen då det innehåller lite frön! Brödet är bakad på rågsurdeg (här ser ni hur man kan starta en surdeg) och receptet kommer från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri.


Brunkans danska (3 formbröd)

Steg 1 (blötläggning)
600 g vatten (rumstempererat)               Blanda alla ingredienser i steg 1 i en bunke. Rör om och låt
75 g rågsurdeg                                        stå i rumstemperatur 5-6 timmar eller över natten.
235 g krossad råg
90 g grovt rågmjöl
187 g solroskärnor
112 g linfrön
30 g finmalet havssalt

Steg 2
Blötläggningen från steg 1                    Blanda blötläggningen med de övriga ingredienserna i steg 2.
300 g vatten (rumstempererat)              Arbeta degen i hushållsassistententen i 10 minuter. Låt degen
75 g jäst                                                 vila i bunken i 30 minuter.
450 g vetemjöl
375 g fint rågmjöl                                  Arbeta degen 1 minut i assistenten och låt vila i 30 minuter.
225 g mörk sirap
                                                               Fördela degen i 3 bakplåtspappersklädda brödformar (1,5-
                                                               liter) och låt dem jäsa 1,5-2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in bröden i ugnen, spraya in lite vatten för att få en hårdare yta och sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ev. ånga efter 30 minuter. Grädda bröden i ca 1 timme (innertemperatur 98 grader). Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler innan de plastas in. Bröden blir goda om de får stå och mogna till nästa dag.


En våg och en digital ugnstermometer är nog bra att ha! Liksom en hushållsassistent som kan göra grovjobbet. Knådar du för hand får du knåda dubbelt så länge som den angivna tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar