Aprikoser, tranbär och solrosfrön tillsammans med Surdeg i ett härligt smakrikt bröd.
Solros- och tranbärsbröd (3 formbröd)
562 g solrosfrö
45 g linfrö
45 g rågkross
45 g sesamfrö
375 g vatten
Blanda dessa ingredienser i en bunke, täck med lock eller plastfolie och låt stå 6 timmar i rumstemperatur (eller över natten).
100 g torkade aprikoser
Vatten
Lägg aprikoserna i en bunke och häll på så mycket vatten att det täcker dem. Låt också aprikoserna
stå övertäckta i 6 timmar eller över natten i rumstemperatur.
600 g vatten (rumstempererat)
150 g rågsurdeg
60 g jäst
900 g vetemjöl
300 g fint rågmjöl
150 g mörk sirap
37 g salt
Lös upp jästen och rågsurdegen i vattnet. Arbeta in de blötlagda fröna, vetemjölet, rågmjölet, sirapen och saltet. Arbeta degen i hushållsassistenten i 10 minuter.
75 g torkade tranbär
Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.
Dela degen och fördela den i tre bakplåtspappersklädda brödformar (á 1,5 l). Låt jäsa övertäckta med en bakhandduk i ca 2 timmar.
Värm upp ugnen till 200 grader och sänk temperaturen till 175 grader när du ställer in bröden. Grädda i ca 1 timme (innertemperaturen i bröden ska vara ca 96 grader, då blir de saftiga och goda). Låt bröden svalna utan form, inlindade i bakhanddukar.
Receptet är ur boken Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar