fredag 24 januari 2014

Solros- och tranbärsbröd

Aprikoser, tranbär och solrosfrön tillsammans med Surdeg i ett härligt smakrikt bröd.


Solros- och tranbärsbröd (3 formbröd)

562 g solrosfrö
45 g linfrö
45 g rågkross
45 g sesamfrö
375 g vatten

Blanda dessa ingredienser i en bunke, täck med lock eller plastfolie och låt stå 6 timmar i rumstemperatur (eller över natten).

100 g torkade aprikoser
Vatten

Lägg aprikoserna i en bunke och häll på så mycket vatten att det täcker dem. Låt också aprikoserna
stå övertäckta i 6 timmar eller över natten i rumstemperatur.

600 g vatten (rumstempererat)
150 g rågsurdeg
60 g jäst
900 g vetemjöl
300 g fint rågmjöl
150 g mörk sirap
37 g salt

Lös upp jästen och rågsurdegen i vattnet. Arbeta in de blötlagda fröna, vetemjölet, rågmjölet, sirapen och saltet. Arbeta degen i hushållsassistenten i 10 minuter.

75 g torkade tranbär

Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Dela degen och fördela den i tre bakplåtspappersklädda brödformar (á 1,5 l). Låt jäsa övertäckta med en bakhandduk i ca 2 timmar.

Värm upp ugnen till 200 grader och sänk temperaturen till 175 grader när du ställer in bröden. Grädda i ca 1 timme (innertemperaturen i bröden ska vara ca 96 grader, då blir de saftiga och goda).  Låt bröden svalna utan form, inlindade i bakhanddukar.

Receptet är ur boken Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar