onsdag 5 februari 2014

Runebergsrutor

Dagen till ära blir det en egen variant på skalden Runebergs eget bakverk. I stället för runda små tårtor eller muffins blir det fyrkantiga saftiga bakverk. Goda och enkla att baka!

Runebergsrutor i långpanna (ca 25 bitar)

400 g smör
3 dl mjölk
4 ägg
6 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl grahammjöl
1 dl havregryn
1 dl skorpsmulor
100 g mald mandel (ca 1 dl)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm bittermandelarom

hallonsylt

2,5 dl florsocker
1,5-2 msk vatten

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och rör ner mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen.
Blanda vetemjöl med grahammjöl, havregryn, skorpsmulor, mandel, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen och bittermandelaromen i äggsmeten. Rör tills smeten blir jämn.
Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader, ca 30 minuter.
Låt rutorna svalna, skär dem i bitar och dekorera varje bit med en klick hallonsylt och en ring med florsockerglasyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar