lördag 7 september 2013

Kråkbär

På hösten vaknar ekorren i mig och jag skördar, plockar bär, syltar och saftar. Jag gillar att testa på lite udda bär. Kråkbär är ett sådant. Det är inte många som använder kråkbär till nåt, men förutom saft lär man också kunna laga gelé av bären. Varje höst lagar jag några liter kråkbärssaft, lagom mycket för att täcka vinterns behov av glögg.

Kråkbärssaft

3 l rensade kråkbär
2 liter vatten
25 g vinsyra
1 kg socker

Krossa bären (stampa eller mixa). Koka upp vattnet och blanda med vinsyran, slå vätskan över bären. Rör om. Låt svalna och förvara övertäckt några dygn i kylskåp. Sila och rör ner sockret. Frys saften eller lägg konserveringsmedel i om du vill förvara den i källare.

Servera utspädd med lite pressad citron i eller använd till glögg (det receptet kommer närmare jul).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar