Härligt kryddig och färgstark kaka. En helt klart godkänt konkurrent till den klassiska morotskakan. Extra fin blir den med glasyren spritsad i ett rosmönster.
Rödbetskaka
4 dl riven rödbeta (finriven)
1,25 dl olja
2 tsk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
2,5dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl socker (farinsocker ger fyllig smak)
1 tsk vaniljsocker
Rör oljan med den finrivna rödbetan. Blanda kanel, kardemumma, vetemjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör först ner rödbetsblandningen i äggsmeten och sikta sen ner mjölblandningen. Rör tills du får en slät smet. Grädda i en smord form med löstagbar kant (20 cm i diameter ger en fin och hög kaka) som du satt ett bakplåtspapper i botten på. Grädda i 175 grader 30-40 minuter. Låt kakan svalna under bakduk så hålls den saftig.
Ostglasyr
100 g naturell färskost
50 g rumsvarmt smör
225 g florsocker
1 tsk citronsaft
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Vispa färskost, smör, florsocker och citronsaft fluffigt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret fluffigt i en annan skål. Vänd ner grädden i färskostsmeten med en slickepott. Bred eller spritsa glasyren på kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar