onsdag 23 oktober 2013

Saftig lingonkaka

Jag har ett recept på en härligt saftig och god chokladkaka. Nu i höst har jag sett en variant på den kakan, men då en ljus kaka med lingon i och fyllning emellan. Jag gjorde om receptet lite och använde "fyllningen" till att dränka den varma kakan med. Resultatet blev en saftigt god lingonkaka!

Lingonkaka med vanilj

3 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
2,5 dl lingon (färska eller frysta)

100 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl vaniljsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skild skål och sikta ner det i äggsvispet. Rör försiktigt om med en slickepott. Tillsätt smöret och vattnet och rör allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form. Sprid ut lingonen över kakan. Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker några minuter och skeda över kakan direkt den kommer ur ugnen. Låt svalna innan kakan avnjuts!

I en form med löstagbar kant är det bra att ha ett bakplåtspapper i bottnen och lossa kakan från formen när den svalnat helt. I en springform kan det vara bra att lossa kakan från formen genast den kommer ur ugnen, diska formen och sätta tillbaka kakan innan man skedar över dränkningen. Allt för att det ska gå lätt att lossa kakan sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar