måndag 16 december 2013

Ballerinakakor

Jag köpte ett litet kit för småkakor från Claes Ohlson i början av månaden som jag tänkte leka lite med. Efter att ha sett ett recept på hemmagjorda ballerinakakor så var det avgjort. Ballerinakakorna skulle testas! I och med att det är flera steg i processen så skall man ha tålamod. Fina kakor blev det!

Ballerinakakor

Mördeg
200 g smör
0,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1,5 msk kakao

Fyllning
100 g nougat
100 g mörk choklad

Blanda smör och socker. Tillsätt äggulan och mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar och arbeta in kakaon i den ena delen. Låt mördegarna stå kallt en halv timme.

Kavla ut degarna på mjölat bord och ta ut rundlar (på de ljusa kakorna ska man också ta ut ett hål i mitten av kakorna). Grädda i 180 grader, 10-13 minuter. Låt kakorna svalna.

Smält nougat och choklad tillsammans i vattenbad och bred eller spritsa fyllningen på de bruna bottnarna och lägg på en ljus botten. Låt ballerinakakorna stelna i kylskåpet men förvara dem sen i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar