En god, mjuk limpa hör definitivt till julen. Hittills har jag sökt det ultimata limpreceptet och nu, nu tror jag att jag hittat det! Tack för receptet Brunkebergs bageri!
Janssons skållade limpa (4 bröd)
Skållning Koka upp vattnet och slå det över mjölet i en bunke. Blanda om
500 g vatten bra. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur
250 g fint rågmjöl tills skållningen är kall. (Skållningen kan förvaras 3 dagar i kylskåp
om man vill förbereda skållningen)
Limpdegen. Blanda skållningen med vattnet, jästen, 400 g vetemjöl och honung.
Skållningen Arbeta degen 8 minuter i assistent (16 minuter för hand). Låt degen
250 g vatten jäsa 30 minuter, täck med en handduk.
100 g jäst
400g + 800 g vetemjöl Tillsätt resten av vetemjölet, sirapen, och saltet. Arbeta degen i
150 g honung assistenten i 10 minuter (15 minuter för hand) och låt degen jäsa
140 g mörk sirap 30 minuter.
25 g havssalt
Forma degen till 4 rund limpor på mjölat bakbordet och låt dem vila
Pensling 10 minuter. Platta sen till dem lite och vik in en sida mot mitten och
ägg tryck till. Vik sen in motsatt sida mot mitten och tryck till. Rulla
Smält smör limporna runda och låt dem jäsa på bakplåtspappersklädd plåtar i
1,5 timme i rumstemperatur.
Pensla limporna med ägg och grädda dem i ca 30 minuter i 180
graders varm ugn. (Innertemperaturen ska vara kring 96 grader).
Pensla limporna med smält smör när de kommer ur ugnen och låt
dem svalna på galler.
Smöret ger fin yta och god smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar