torsdag 26 december 2013

Limpa

En god, mjuk limpa hör definitivt till julen. Hittills har jag sökt det ultimata limpreceptet och nu, nu tror jag att jag hittat det! Tack för receptet Brunkebergs bageri!


Janssons skållade limpa (4 bröd)

Skållning                                    Koka upp vattnet och slå det över mjölet i en bunke. Blanda om
500 g vatten                                 bra. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur
250 g fint rågmjöl                        tills skållningen är kall. (Skållningen kan förvaras 3 dagar i kylskåp
                                                     om man vill förbereda skållningen)

Limpdegen.                                 Blanda skållningen med vattnet, jästen, 400 g vetemjöl och honung.
Skållningen                                  Arbeta degen 8 minuter i assistent (16 minuter för hand). Låt degen
250 g vatten                                 jäsa 30 minuter, täck med en handduk.
100 g jäst
400g + 800 g vetemjöl                Tillsätt resten av vetemjölet, sirapen, och saltet. Arbeta degen i
150 g honung                              assistenten i 10 minuter (15 minuter för hand) och låt degen jäsa
140 g mörk sirap                         30 minuter.
25 g havssalt
                                                     Forma degen till 4 rund limpor på mjölat bakbordet och låt dem vila
Pensling                                       10 minuter. Platta sen till dem lite och vik in en sida mot mitten och
ägg                                               tryck till. Vik sen in motsatt sida mot mitten och tryck till. Rulla
Smält smör                                   limporna runda och låt dem jäsa på bakplåtspappersklädd plåtar i      
                                                     1,5 timme i rumstemperatur.

                                                     Pensla limporna med ägg och grädda dem i ca 30 minuter i 180
                                                     graders varm ugn. (Innertemperaturen ska vara kring 96 grader).
                                                     Pensla limporna med smält smör när de kommer ur ugnen och låt  
                                                     dem svalna på galler.

Smöret ger fin yta och god smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar