onsdag 18 december 2013

Sillabröd

Sillabrödet är ett härligt mjukt fylligt och gott formbröd som är lätt att baka. Receptet kommer från min absoluta favoritreceptbok när det gäller bröd: Bröd från Brunkebergs bageri skriven av Heléne Johansson. Brödet skall göras i två steg och jäsa rätt länge, så boka in baket så att tiden räcker till. Den långa jästiden bidrar till att smaken i brödet utvecklas. Bröden går bra att frysa också.



Sillabrödet (3 formbröd)

Skållning                        Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll på det het kaffet, rör om
90 g linfrön                     om ordentligt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur och kallna.
300 g fint rågmjöl           Skållningen håller tre dagar i kylskåpet om man vill förbereda den.
12 g kummin
450 g hett kaffe

Degen                            Blanda skållningen med vattnet, rågmjölet och jästen och arbeta degen i
Skållningen                    hushållsassistententen i 10 minuter (dubbelt upp om du gör det för hand)
450 g vatten                   Låt degen jäsa övertäckt i en timme.
375 g fint rågmjöl
45 g jäst                         Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen 10 minuter i hushålls-
675 g vetemjöl               assistenten (dubbelt upp för hand). Låt degen jäsa i en timme till.
150 g mörk sirap
187 g farinsocker           Fördela degen i tre bakplåtspappersklädda brödformar ( ca 1,5 l). Släta till
37 g havssalt                  utan med en sked som du doppar i kallt vatten (då fastnar inte degen). Låt
                                       jäsa 1,5-2 timmar i rumstemperatur.

                                      Grädda bröden i ca en timme i 180 grader (innertemperatur ca 96 grader).
                                      Stjälp upp bröden och låt dem jäsa på ett galler. Låt sillbröden stå över natten    
                                      för att mogna lite.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar